pondelok, 15. septembra 2014

Prší už neviem koľko dní

V posledných dňoch som mal možnosť zažiť počasie podobné monzúnovému prívalu na úbočiach kopcov Darjeelingu. Mne osobne sa takéto počasie (ešte keby bolo o kúsok teplejšie) spája s oolongami. Vzhľadom na fakt, že som momentálne zasypaný rôznymi vzorkami tak som siahol po tých s oolongami. Výber padol AliShan JinXuan, jarný zber roku 2013.


Spočiatku som cítil vôňu podobnú spotenej koži, kde začala postupne vystupovať do popredia mliečna aróma, ktorá mi vždy pripomenie mliečne keksíky. Rovnako tam patrne badám trávnaté tóny podobné tým z darjeelingov. Po prepláchnutí vystúpia medovo-mliečne sladké odtiene. V pozadí ostávajú tie trávnaté. Musím uznať, že je to naozaj príjemná kombinácia.

 
Nálev má svetlo žlto-zelenú jemne číru, vesele čerstvú farbu. Prvotná chuť je jemne sladká, medovo mliečna s kvetinovými základom [ako keď vojdete do kvetinárstva]. Veľmi pekná je však dochuť, ktorá prichádza pomerne rýchlo. Spočiatku má dochuť trávnatý ráz, ktorý je vystriedaný naozaj kvetinovou až tulipánovou arómou.

  

utorok, 2. septembra 2014

Pu-erh.sk: Naka 2014

Pred opláchnutím lístky(bronzovo-orechovohnedých odtieňov) voňajú veľmi podobne jesennej Nake. Ide o pre mňa uspávajúcu vôňu včelínu, obilia a pokosenej trávy. Po opláchnutí avšak registrujem „ostrosladkú“ vôňu, ktorá mi pripomína ešte neopláchnuté lístky jesenného YiWu-nie som fanúšikom prílišnej nasládlosti, jej pikantnosť ma ale aspoň dáva do pozoru pred ochutnávaním.




1. nálev: mdlá farba nálevu, chuťovo nevýrazný úvod, náznaky neznámej koreniny

2. nálev: oranžovo-zlatistá farba, chuť výrazne silnejšia, nahorkastá, aróma rascového chlebu

3. nálev: farba tmavne, chuť je prenikavejšia, plnšia, korenistá, kmínový aftertaste. Miestami ma ruší trpkosť v úzadí jazyka, nevylučujem ale, že ju má na svedomí moje napr. moje prelúhovanie.

Od 3. nálevu sa pšenično-pečivová chuť silnela a rozplývala na jazyku ako keby som oblizoval čím ďalej tým múčnejšie časti povrchu chlebovej kôrky, sladší, medový aftertaste.

Od 6 nálevu si všímam postupné slabnutie farby nálevu ako aj chute, dominuje lahodný, kmínový, sladký aftertaste.

Vylúhované lístky v spolupráci so stonkami boli hnedozelenej farby, žilnaté a celistvé, rôznej veľkosti. Jeden lístok ochutnal aj môj pes, no nechutil mu, a tak ho vypľul. Mne sa avšak pozdávali.

Naku sme si spomedzi Petrových nových šengov vybrali na ochutnávku, pretože z minuloročných jesenných šengov u nás oboch získala prvé miesto, nad LaoManE a YiWu. Matej pritom pil aj jarnú Naku 2013.

Návrat k novej úrode už poznaného čaju môžu sprevádzať rôzne predstavy o tom, ako by mala pravda o čaji zapadať do môjho rámca očakávaní. Tento rámec si môžem nastaviť tak, že od čaju čakám rovnakú kvalitu už poznanej chute, vyššiu intenzitu už poznanej chute alebo prekvapenie, tj. objavenie nových chutí. Vnímam to tak, že ak existuje nejaký test of time pre typ/odrodu čaju, ktorý mu dáva status kvality, tak spočíva v tom, že každý rok ochutnám nové úrody toho istého typu čaju, „spýtam sa ho“ ako sa mu daný rok darilo a na základe toho si vytvorím dlhodobú skúsenosť a mienku o tom, aký čaj je. Test of time pre token/istú úrodu čaju pri puerhoch potom znamená zase, že nechám čaj dozrievať, nechám ho sa v priebehu rokov otvárať(vinári napr. majú používajú pre ešte mladé, nevyzreté víno termín „closed“). Je zaujímavé, že oba takéto testy kvality pu-erhu preukazujú oveľa väčšiu dynamiku než testy of time pre niektoré umelecké artefakty, pri ktorých predpokladám napr. že dôkazom hodnoty Homérových eposov, je, že ten istý Homér, ktorý oslovoval Aténčanov, oslovuje ľudí stále, cez všetky dejinné zmeny v spoločnosti, ktorými bol zatienený. Inak povedané, test of time pri čaji predpokladá, že sa nezastaviteľne mení samotný čaj viac než preferencie ochutnávateľa, či už archivovaním, alebo pestovaním.

Kľúčová otázka pre zhodnotenie Naky 2014 pre mňa je, či z tejto dynamiky čaju vyplýva, že môžem čaju nastaviť látku tak vysoko, že každoročne od jeho novej úrody očakávam inováciu. V porovnaní s jesennou Nakou, mi totiž tohtoročná jarná úroda prišla oveľa silnejšia a obsažnejšia, čo sa možno dalo aj čakať. Avšak, neprekvapila ma, lebo aj po polroku som si ako tak pamätal chute jesennej Naky, tie sa mi vrátili vo väčšej intenzite, avšak nemôžem povedať, že ma niečo konkrétne zaskočilo/prekvapilo. To avšak nie je chyba Naky, ale skôr moja vlastná chyba, pretože som si rámec svojich očakávaní nastavil tak vysoko, že som čakal, že Naka 2014 bude nielen rovnako dobrá a silnejšia ako jesenná, ale prekvapujúco dobrá. Ak by bola Naka nie čaj, ale osoba umelca, povedal by som, že podlieza už nastavenú látku, nenastavila si ju vyššie a nepriniesla inováciu. Lenže i keď je pravda, že za spracovaním čaju stoja ľudia, nie som si istý, či kritérium inovácie je pre kvalitu čaju to správne, zvlášť keď porovnávam dve úrody toho istého čaju v tak krátkom časovom období.

I keď som bol svojim vlastným pričinením sklamaný z neprekvapenia, myslím si, že komu chutila Naka autumn 2013, toho ani táto Naka nesklame. Ide o chutný čaj.

Denis

Po jesennom zbere Naka 2013, ktorý ma uchvátil a totálne nadchol som mal rovnaké očakávania aj od tohto zberu. Tak ako to Denis predo mnou zhrnul nie je to také ľahké povedať, porovnať a jednoznačne určiť, ktorý bol lepší. Každopádne, musím uznať, že táto Naka má dosť komplexnú chuť. Jasnú líniu tam razi drevnatá až živicová aróma a horkosť ale zároveň tm cítiť mohutnú sladko-ovocnú zložku, ktorá kompenzuje tú horkosť.

Jeden signifikantný znak, ktorý sa tiahol celým čajom teraz ako aj v jesennom variante je taká orieškovosť alebo aróma ľahko pripáleného mlieka.

Matej