utorok 17. decembra 2013

2013 Tai Pin Hou Kui

Tai Pin Hou Kui (太平猴魁) v preklade Opičí náčelník z hory Hou Kui či prípadne Pokojný opičí náčelník sa zaradzuje medzi Lung Ching, Tie Guan Yin a ostatných 10 slávnych čínskych čajov (zoznam všetkých). Nakoľko je jeden z najslávnejších čajov, tak má veľa napodobním a menej podarených súrodencov.

Tai Pin Hou Kui (太平猴魁) in translation means Peaceful monkey leader or Monkey leader from Hou Kui mountain is categorized as one of the Ten Great Chinese Teas as well as Lung Ching, Tie Guan Yin. However, it is a famous tea and it means that it has many fake and other no well-done siblings.


Keď som ho v čajovom dome objavil, tak ma prekvapili listy, ktoré boli naozaj obrovské - zlisované asi na minimálnu možnú hrúbku a roztlačené / natiahnuté asi na dĺžku 10-15cm o šírke od 1cm "stoniek" až do 5cm, fakt enormné. Čo vytvára síce, nazvime to politicky korektne, pekný estetický zážitok, ale praktické to nie je a odhadnúť dostatočné množstvo je ešte o niečo horšie.

When I saw it in Tea House I was impressed with the leafs which were enormous pressed into extremely thin plates 10-15cm long and 1-5 cm wide. Well political correctly said nice aesthetically "experience" but not very practical and to estimate the right amount even worse :)  


Vôňou zapadá presne medzi čínske zelené čaje, má veľmi podobnú vôňu ako Lung Ching, teda sladko orieškovú spolu s jemne pečenou arómou. Po opláchnutí by sa dalo rozprávať aj o korenistých tónoch.

The smell perfectly fit into other Chinese green teas and it has very similar smell to Lung Ching which means it is sweet nutty combination with light baked aroma. Washed up leafs had also spicy aroma.
 

Pri chuti ešte pri Lung Ching ešte ostaneme... Na zelenom trávnatom základe, ktorý môže pripomínať japonsku Matchu, je postavená sladká oriešková aróma s ľahkými kvetinovo ovocnými odtieňmi a priamou korenistou linkou. Dochuť ako býva zvykom pri zelených čajoch (čínskych špeciálne) nie je dómenou, je len ľahko sladká a otvára sa do ovocných tónov. Nálev mál svetlo žlto-zelenú farbu.  

The taste is also very similar to Lung Ching. On the green grassy basement, which remind me Japaneses Matcha, lays sweet nutty aroma with light flowery fruity tones and direct spicy line. The aftertaste as well as in other green teas is not the domain. It is just light sweet and it opens into fruit tones. Infusion has light yellow-green color.

pondelok 9. decembra 2013

2007 Xiaguan Jia Ji (甲级) Tuocha

Doteraz som mal možnosť ochutnať (čo si pamätám, ale bolo ich už viacej) 3 Xiaguany a to stačilo aby som si vytvoril tak trochu averziu ku nim a nepatria zrovna ku shengom, ktoré by som vyhľadával. Tento zrovna, ale patrí k tým lepším prípadom (veď preto som si aj článok dovolil napísať).

Until today I had a chance to taste 3 other Xiaguans a it was enough to have an averse to this sort of sheng but this particular one is better one.  


Tak ako aj ostatné Xiaguany, tak aj tento má v sebe drsnejšie, horkejšie, drevnaté tóny dotvorené takou krušovitosťou, zatuchlou arómou babkinej skrine (tzv. pojem s ktorým by sa nám to asi viacerým spájalo). V rohu cítiť jemné sladké ovocné tóny (aby sa shneg nepovedalo).

Opláchnuté hrudky touchi majú priame - lineárne ostro-korenisté sklony, ktoré ostro režú nos. Trochu "zakvasené" listy v horúcej konvičke majú až arómu červeného vína (alkoholovosť + triesloviny).

As well as other Xiaguan also this has stronger, bitter, woody rough and mustiness of a grandma wardrobe (it is a term which I think that many of us will agree). In back there are sweet fruity tones (you know each sheng has it is some way).

Washed leafs of tou cha has direct - linear sharp - spicy character and they "harm" nose. After a while in a warm teapot the leafs gets a aroma of red wine (alcohol + tannins).


Vlhké taiwanské skladovanie, Xiaguan receptúra a 6 rokov zrenia predurčujú, že tento čaj je trochu inde ako jeho rovesníci. Chuť je zrelosťou bližšie Yiwu-čkam z rokov 2000-04s (samozrejme slabšie) než ku iným 2008 a mladším.

Wet Taiwan storage, Xiaguan's recepture and 6 years of aging predetermine that it would be somewhere else than his other peers. The taste is closer to Yiwu's from 2000-04s (weaker) that to other 2008 and younger.  


Sprvu trochu je cítiť, nie rušivé, nahorklé zemité tóny koreňovej zeleniny. Celé zaobalené v tzv. babkinej aróme. Postupne prechádza cez trochu prázdne "drevnaté" telo do sladkastej chute jablkovej šťavy, jačmenného sladu a chmeľovej horkosti. Trochu to celé ako také slabšie pivo aj chutí avšak v ústach sucho ostáva.

Inak to prirovnanie k pivu nie je úplne odveci :) farba nálevu vo mne evokuje spomienku na moje oblúbené pivo Ferdinant, polotmavá 13° až s poetickým názvom "Sedm Kulí".

From the begging there are present bitter earthy tones of root vegetable and it is covered with the "grandma" aroma. It flows through little bit empty body into sweet taste of apple juice, barley melt and hops bitterness. It seems to me as a weaker beer but the dry feeling is remains.

By the way the comparison to the beer is quite funny :) the color evoke to me a memory on my favorite beer Ferdinat, the half-dark 13° with poetic name "Sedm Kuli" (seven balls).  

nedeľa 1. decembra 2013

Pu-erh.sk: Shu 7581 - 1998

Minule som si tak prechádzal svoje staré príspevky čo som napísal a tak som si vravel, že by som asi mal niečo trochu zmeniť aby mali trochu viacej hlavu a pätu. Došiel som nato, že ja zväčša píšem tie články počas, respektíve krátko po čajovaní a je z nich cítiť zjavný dopad čaju na mňa.

Las time when I was reading my old posts I realized that I should change something to make the articles more suitable and complex, they should be little bit more organized. I found out that mostly I am writing posts during or immediately after I am done with tea and it has an affect on me (negative in this way).


Peťo Staník má teraz vo svojej stále rozrastajúcej sa ponuke pekné kúsky shu pu-erhov a čaj, na ktorý som sa najviac tešil bol nečakane ten najstarší a teda Shu nesúci číselné označenie 7581 (75-rok receptúry, 8-list, 1-továreň v tomto prípade CNNP  Kunnming TF) z roku 1998.

Peter Staník has had in his still growing tea menu nice pieces of shu pu-erhs and I was looking forward the most on the oldest one a shu with code name 7581 (75-year of the recipe, 8-leaf, 1-factory-CNNP Kunnming TF) year 1998.

Už zo sáčku bolo cítiť ťažšiu pivničnú arómu starej zatuchlej skrine či v eufemisticky povedané je tam cítiť znak vlhkejšieho skladovania a dlhšieho zrenia. Naopak sparené "hrčky" (keďže o listoch sa nedá moc hovoriť) majú už tradičné zastúpenie ako sladkastá, smotanová oriešková aróma spolu s pre mňa typickou arómou parených knedlí. Plus v tomto prípade som tam cítil dyňu.

From the packet I felt a heavy aroma of old chest or in more euphemistically way the smell of long time of brewing in wet storage. On the other hand, warmed up leafs had more traditional smell - sweet, cream, nutty aroma and from me typical aroma of dumpling. Plus in this case I felt there a gourd.



Na tomto shu ma zaujali hneď dva znaky, prvým bola už spomínaná archívna vôňa a ako druhé čo ma vyhrklo následne potom ako som uvidel samotné "listy" bol biely povlak, s ktorým som sa predtým stretol u 1999 CNNP Green Mark. (čož ten povlak je inak medzi čajíčkarmi veľmi diskutabilná vec, jedny vravia, že je to OK, iní si to nemyslia [ja stým zatiaľ problém nemám, možno časom])

What interest me the most about the tea was the smell and the second was the white cover on the "leafs" which I had a chance to meet with 1999 CNNP Green Mark. (The white cover is in between tea drinkers a dabatable topic, some things that it is OK some doesn't [for me it is OK])

Nálevom to trochu trvalo než sa rozbehli, ale po 3+ to už bola paráda, plná vyvážená chuť. Na jednej strane pôsobí jemne a uhladene - krémovo ale nie je prázdny. Má veľmi dobrú až prijemnú sladko orieškovú chuť s čokoládovým odtieňom, čo pôsobí veľmi príjemne. Trochu paradoxne, ale tá zatuchlosť, ktorú som mal možnosť cítiť vo vôni nebolo v náleve cítiť, len jemne horkastá chuť, ale len veľmi okrajovo.

After two weak infusions the taste become full and balanced. On the one hand, it seemed light and soft with creme structure but it was not empty. It had a nice nutty sweet taste with chocolate shade which is very pleasant. The paradox is that the mustiness which was present in the smell was missing in the infusion, only a weak bitterness.


Dochuť tá bola celkom zaujímavá, ale neviem ju úplne presne charakterizovať. V niečom mala taký mydlový mdlý rozmer, ale potom prešla do niečoho celkom konkrétneho čo opäť neviem opísať ale prišlo mi to ovocné. V tomto okamihu som otvoril stránku pu-erh.sk a pozeral som si popis k čaju a tam je napísané: Táto produkcia má špecifickú chuť ázijskeho ovocia Longan “龍眼”. V živote som takúto plodinu nejedol a keď som sa pýtal svojho čínskeho kamaráta tak on mi toto ovocie nevedel popísať, čiže je možné to je práve ono.

The aftertaste was pretty interesting, but I am not able to fully described it. In someway it was weak-soapy but later it went into something very concrete but I don't know how to say it, but it seemed to me as some kind of fruit. In that moment I opened the description on pu-erh.sk and there was written: This 7581 now also has a special fragrance, some taiwanesse customers say that the fragrance is like the longan fruit “龍眼” a fruit from Asia. I have never had a chance to taste this kind of fruit. When I ask my Chinese friend to describe the taste he didn't know. So, may be it is it.