pondelok, 29. júla 2013

Zhejiang Shi Feng Single Estate Long Jing 2013 some thoughts about summer

Dnes by mal byť najteplejší letný deň v roku a možno až v histórií, ale je ráno ani nie 8 hodín a je ešte iba "príjemných" 27°C. Už dávno som nemal svoje obľúbené shnegy, ale celé týždne mile a s radosťou "otrokárim" so zelenými čajmi :) 2013 Nepal Ilam Green zapíjam tým najznámejším čínskym zeleným čajom Long Jing a naopak. Krásne je to leto :)

Today it should be the hottest day in the year and maybe the hottest in the history, but it's 8 am morning and the temperature is just "nice" 27°C. For a long time I haven't had some sheng, but whole weeks I am drinking green tea. I am alternating 2013 Nepal Ilam Green with the most famous china green tea - the long jing. The summer is great :)


To čo je krásne je tá možnosť, že počas leta som minimálne v hektickej a rozhorúčnej Bratislave, ale migrujem z miesta na miesto. Týždeň strávim tam, týždeň inde. Prebalím ruksak a idem z jedného kúta Slovenska do druhého z jedenej paže do druhej diery. No,ale ako to súvisí s čajom? Všade kam idem si prirodzene so sebou beriem čaj a krásne je pozorovať ako s inou vodou, nadmorskou výškou a prostredím čaj chutí. Inak chutí na Kysuciach a odlišne chutil v horách pri Handlovej a ešte úplne rozdielne bude chutiť na kopaniciach pri Lučenci zo studničky s večne mrazivou vodou. To je krása leta, migrovanie. Obmieňanie miest, ľudí, vôd a prostredia.

Kysuce
What is nice about the summer is that during summer I am out of the hectic and warm Bratislava but I am migrating from place to place. One week I spend here other there. I am just repack my backpack and go from one corner of the country to the other, from one "end of the world" to another. So, how does it relate to tea? Everywhere I go I take tea (how obvious) and it is nice to observe how with changing water, altitude, and environment is the tea changing. It taste different in Kysuce and different in hills near to Handlova and completely different it will taste from the cold water from the well in hamlet somewhere near Lučenec. This the beauty of summer the nomadic way of live. Changing places, water, people, and environment.


Jedným z čajov, ktoré som mal možnosť ochutnať na rôznych miestach je Long Jing z Levieho vrchu. Má obvykle sladko orechovú vôňu na sladkom ovocnom kvetinovom pozadí pripominajúcou vodný melón s krémovou štruktúrou. Chuť je sladko kyseľkavo orechová so ovocno-kvetinovým zakončením. Listy sú sviežo a takmer jednofarebne zelené. Nálev má sviežo zeleno žltú farbu. Veľmi príjemný lahodný a ľahký čaj. Prípravu som volil 70-75°C, 5-6g na 200ml a časy: 20, 30, 1min, 1:30.

One of the tea which I had the possibility to taste in different areas is Long Jing from Lion hill. I it has typical sweet nutty smell on the sweet fruity background which reminded me water melon. The taste is nice sweet nutty with fruity flowery aftertaste. The leafs were fresh one color green. The infusion had fresh yellow-green color. It is very light and nice tea. For the preparation I used:  70-75°C, 5-6g on 200ml and times: 20, 30, 1min, 1:30.  

Leto je naozaj iné ročné obdobie, ktoré čajom moc nepraje, ale ukazuje iné krásy.

The summer is really different season, which is not very pleasant to tea but it shows other beauties.

štvrtok, 18. júla 2013

2013 Nepal Ilam Green

Uprostred leta sa čaje nejako nedajú piť. Buď ráno alebo večer kedy je pomerne chladno, ale nie je to úplne ideálne. V tomto mi chýba jeseň, kedy taká ponurejšia a hlavne chladnejšia atmosféra dovoľuje si vychutnať dobrý sheng.  No počas leta nakrátko vždy presedlám na zelené čaje či svetlé oolongy, ale najlepšie sú macerované zelené čaje.

During the summer I somehow cannot drink tea. On the morning or at the evening when the is not so hot is possible to drink tea but it is not ideal. In this the fall is nice especially during cold and gloomy atmosphere when you can savor great sheng. So, during summer I turn to green tea or oolongs but the best are macerated greens.


K tomu to čaju som sa dostal pomerne peknou náhodou, asi pred mesiacom, keď som spolu s mojimi kamarátmi išiel do parku si už tradične dať čaj. Kamarát doniesol namiesto Lu Xue Ya z Čajového domu tento Nepálsky čaj zo slovami, že je veľmi dobrý na maceráciu. Tam mi zachutil.

To this particular tea I got by a random when me and my tea friends dediced to dring Lu Xue Ya my friend came with this Nepal. In the Čajový dom (one slovak tea shop [teatrade]) told him that this is specially good tea for maceration.


Až tento týždeň som mal čas si ho zájsť kúpiť a hneď postupne som si ho pripravil na oba spôsoby jednak "klasicky" luhovaním v horúcej vode ako aj na studeno - macerovať.

Finally this week I found time to buy this Nepal tea. So I prepared on both ways - traditional hot and the cool maceration.


Prekvapil ma hneď veľmi príjemnou vôňou, ktorá v zohriatej konvičke bola krásne sladká s pečeno-trávnato-"zelenkavým"-ovocným charakterom. V popredí vynikala aróma, ktorú by som prirovnal ku vôni kvetov lipy, agátu či gaštanu.

Firstly it amazed me with the smell which in warmed up teapot was nice sweet with cooked-grassy-green-fruity character. In the front was dominating aroma which I compared to the flowers of lime, acacia or chestnuts.


Pri horúcom variante a príprave 5g na 200ml,  1:10, 30, 45, 1:00 a teplote +70°C by som tento čaj charakterizoval, že má nahorklý trávnatý základ, vrch je príjemne sladký kvetinový a telo miestami trochu prázdne, ale inak sladko kyslé. Občas som zacítili medové tóny.

In the hot preparation (5g on 200ml and 1:10, 30, 45, 1:00 and temperature +70°C) I characterized it had bitter-grassy basement, the top is nice sweet and flowery and the body was sometimes empty but sweet and acid with honey tones.


Naopak pri studenej verzií má tento čaj omnoho väčší potenciál vyniknúť ako pri klasickom lúhovaní v horúcej vode. Dokolale hladký jemný, sladký, dominujú sladké kvetinové a ovocné tóny.

However, in the maceration this tea has much greater potential then in hot version.  It was perfectly light, sweet and flowery-fruity tones are dominating.


Listy sú nasekané, jedno liatej sviežo zelenej farby. Nálevy majú zeleno-žltú farbu, v prípade macerovanej varianty iba veľmi jemne zelenkavý. Musím uznať, že výtečný zelený čaj, ktorý je ideálny počas týchto horúcich letných dní v svojej studenej macerovanej vercií, kde vie viacej vyniknúť. Zohnať sa dá v Čajovom dome za prijateľnú cenu.

The leads are cut and one color fresh green color. The infusions have yellow-green color and in a case of maceration just light green. I have to say that is very good green tea which is ideal for maceration in those hot days. You can found it in Čajový dom (teatrade.sk) in good price.

streda, 10. júla 2013

2000 Shu Pu 7262

Po týždni strávenom mimo hektickej Bratislavy som si našiel večer, keď už slnko nepečie, čas na tento shu. Už dlhšiu dobu sa snažím nájsť fakt dobrý uspokojiví starší vyzretejší shu a tak aj preto som do tohto vkladal svoje očakávania.

After a week spent out of hectic Bratislava I found time for this shu at evening when the sun is not shining so intensive. For a long time I am looking for a really nice and satisfactory old shu and with those expectations I drank this tea.


Spočiatku vôňou naznačil, že už má tých 13 rokov, svojou pivničnou trochu zatuhchlou arómou na úvod, ale hneď nasledovali (možno už tradičné) sladké orieškové a smotanové tóny ako poznáme zväčša u mladých shu. Po vypití prvých misiek už bolo pomerne jasné čo je to zač. Najprv jemná horkosť ma uviedla a premenila sa na sladkú "tradičnú" orieškovo-smotanovú kombináciu, ktorá sa ešte dlho niesla a trochu nevýrazne zanikne.

From the beginning the smell showed by earthy tones its 13 years of storage. Then they were followed by nice sweet (maybe traditional) nutty-creamy tones which we are familiar from young good shus. Afer a few cups I knew what is kind of. The first light bitterness introduced me and transformed into traditional sweet nutty-creamy combination.  


Musím uznať, že tento čaj nemá charakter vyzretého odležaného shu omnoho viacej pripomína nejaký dobrý mladý sladký shu, ktorý sa nepreluhováva, je uhladený, vyrovnaný a dáva veľa stabilných nálevu. V niečom mi veľmi pripomínal veľmi dobrý shu Boyou 2009. Vydržal pekných 7 uhladených rovnomerných nálevov, mali peknú tradičnú tmavo červenú až čiernu farbu. Ako už číselné označenie značí jedná sa o 6 grade čo znamená väčší list.

I have to say that this tea do not have character of ripen stored shu pu-erh and much more it remind me some good sweet young shu, which do not have tendentious to be over leaching. It is nice flat, straight and it gives many stable infusions. It has something in common with Boyou 2009. I reached seven stable infusions which had nice dark red almost black color. As the code said it has 6 grade leafs which means large leafs.