štvrtok, 23. mája 2013

Big Green Tree Yiwu 2004

Peťo Staník z pu-erh.sk sa vrátil po dlhej ceste z Yunnanu a Yixingu a doniesol odťal pekné konvičky ale aj zopár zaujímavých archívnych / odležaných / vyzretých shengov. Prvý, ktorý som mal možnosť ochutnať bol shengpu z Yiwu. Má už pekných 9 rokov a bol hodnú chvíľu skladovaný respektíve zrel vo vlhkých podmienkach rodnej zeme Taiwane a neskôr v GuangZhou.

Peter Staník came back from Yunnan and Yixing and he broad nice teapots but also a few nice archive shengs. The first, which had chance to taste, was shengpu from Yiwu area. It has 9 years and for whole time it was stored at homeland in Taiwan and later in Guangzhou.


Práve to, že bol uskladnený vo vlhkých podmienkach také roky sa odzrkadľuje na celom charaktere čaju. Veľmi ťažko opísateľná je vôňa. Je jasne z nej cítiť vyzretosť a mentolové linky doplnené sladkou možno až melasovou arómou. Niekde v úzadí je ešte posledná stopa po čerstvosti, ktorá sa vyznačuje jemnou sladko ovocnou chuťou. To ku čomu by som celkovo túto vôňu si dovolil prirovnať je ku vône borovice či pínie.

However, it was stored in humid environment it had changed the character of whole tea. The smell was mature and I felt the menthol line which were supplied with sweet almost molasses aroma. Somewhere in the back wa the last vestige of old fresh which was significant with sweet fruity aroma. I compared it to the smell of pine wood.


Musím uznať, že od prvého nálevu až po posledný trochu prázdny (ako vravím vypranom náleve) nálev nebolo nič čo by nejak vyrušovalo. Naozaj pekná priam až dokonalá jemná chuť, ktorá bola plne sladká a dominantnou mentolovou linkou a borovicovou arómou. Dochuť sa niesla v doznievaní mentolovej linky a pekne sladnoúcou chuťou. Avšak chýbalo nejaké špecifické zakončenie.

I must say that from the first infusion till the last there was nothing disturbing. The taste was nice almost perfect and fully sweet with dominant menthol line and pine aroma. In the after taste was still present menthol and nice increasing sweet taste but there was missing some significant end.


Nálev mal vyzretú tmavo oranžovo/hnedo až červenú farbu. Listy boli neboli moc v celku a z fragmentov bolo zjavné, že listy síce boli veľké ale žilnaté neboli.

Na záver tento čaj hodnotím veľmi pozitívne. Pôsobil príjemne a vyvážene nič nerušilo. V prípade záujmu ho možno nájsť zatial ako 7g vzorku a možno časom aj ako celý 400g koláč :)

The infusion had nice mature dark orange / brown almost red color. The leafs were cut and I did not find any whole leaf. From the fragments were obvious that they were big but the veined was poor.

In the conclusion I valuate this tea positive. It was nice, light and nothing was disturbing. In a case of interest you can find it as a 7g sample or later may as a whole 400g cake.

pondelok, 6. mája 2013

Formosa Spring LU GU Select Roasted DUNG TI Oolong 2404

Už dlhšiu dobu mi v šuplíku tvrdol tento tmavý pekne prepečený oolong z Taiwanu. Jedná sa o pomerne zaujímavý čaj, ktorý obdržal organizáciou Dong Ding Tea Leaf Production Cooperative Agency hodnotenie Select tea - 2 plum blossoms.

For a long time in my locker had been stored this nice dark roasted oolong from Taiwan. It is an interesting tea because it received from Dong Ding Tea Leaf Production Cooperative Agency prize Select tea - 2 plum blossoms.


Pomerne silné pečenie sa odzrkadľuje na všetkých charakteristických vlastnostiach tohto čaju. Vôňa je doslovne pripomínala čerstvo upečený ovocný sladký koláč.

It is strong roasted which was present on character of this tea. The smell remind me a raw baked fruity sweet cake.


Chuť bola pomerne komplexná skladajúca sa z dvoch častí: pečenej časti, ktorá má maslový charakter a dalo by sa to prirovnať ku maslovým sušienkam a na druhej strane krásne plné sladké ovocno medové tóny.

The taste is complex and is made of two parts: roasted part which had butter character which I could compare to butter biscuits and on the other hand there are nice full sweet fruity honey tones.


Listy v suchom stave boli zrolované to tmavých guľôčok. Po ich vyluhovní sa roztvorili do veľkých uhladených pomerne zachovaných a pevných listov, ktoré mali jednotnú armádnu tmavo zeleno-šedú farbu. Farba nálevu mala peknú tmavšiu oranžovú farbu.

The leafs before infusions were rolled into small dark balls. After infusion they opened into large and tight leafs which had uniform color - army grey-green color.


Tento čaj som asi pred dvoma mesiacmi zakúpil v jednej z mojich oblúbených bratislavských čajoví Avra Khedabra, kde tento oolong majú (možno už len mali) na pitie, ale aj 30g balenie.

This particular tea I bought in one of my favorite Bratislava teahouses - Avra Khedabra where this has (may be they had) for drinking or 30g pocked.

štvrtok, 2. mája 2013

Wu Dong Mi Lan Dan Cong Hong Cha AA 2012

Pred nedávnom som si z slovenského čajového e-shopu Nomad.sk objednával môj asi najobľúbenejší čaj oolong Mi Lan Dan Cong. Bol tam za super cenu tak som vzal rovno 100g, že možno zopár gramov by som mohol archivovať. No neodišiel som len so 100g Mi Lan, ale dostal som k nemu aj 5g vzorku červenej varianty čaju z rovnakého kultivaru.

Recently, I had ordered my favorite tea Mi Lan Dan Cong from Slovak e-shop Nomad.sk. They had it for good price, so I bought 100g and as a gift I received 5g sample of red tea Mi Lan which is from the same cultivars. 


Tento čaj je z rovnakých kríkov ako famózny oolong akurát je inak spracovaný - ako červený čaj. Teda jeho oxidácia je úplná (oolong je 25%) a pečenie je ľahšie.

This tea was picked form the same bushes as famous oolong, but it is just processed differently. It means that the oxidation is completed (oolong is just 25%) and lighter cooked. 


Pri prvom kontakte (po otvorený sáčku) ma ohromila neskutočne intenzívna vôňa prezretej marhule a broskyne. Po naparení už bolo jasné do akej sorty tento čaj naozaj patrí, vystupovali tam rovnaké (horkejšie) tóny aké poznáme z Dajeelingov.

In the first contact I felt an incredible intensive smell of overripe peach. After I putted it into warmed up kyusu it was clear in which sort is this tea kind of. There was present tones known from Darjeeling. 


Chuťovo je tento čaj príjemný jemný a plne sladký s tónmi prezretých broskýň. V čom sa červená odroda Mi Lana naozaj najviac podobala na oolong bola dochuť. Dlhotrvajúca príjemná sladká a s tónmi tropického ovocia, broskyne a medu.

The taste was pleasant light and fully sweet with overripe peachy tones. The aftertaste was similar to the oolong which was longlive pleasant sweet and with tones of tropical fruit, peach and honey.


Farba nálevu bola o mnoho tmavšia než pri oolongu, tiahla sa až na hnedú. Rovnako listy mali jednotnú tmavo hnedú farbu. Na záver možno povedať, že sa jedná o zaujímavú verziu slávneho (a môjho oblúbeného čaju) oolonga Mi Lan. V prípade záujmu ho možno nájsť na NOMAD.sk.

The color of the infusion was much more darker that in the case of the oolong, it was brown. The leafs had the same color. In a conclusion I can say that it is an interesting version of the famous tea - oolong Mi Lan. In a case of interest you can find it on Noman.sk