piatok, 19. apríla 2013

1980´s Meng Hai TF Big Arbor Mao Cha

Občas sa stane, že sa do rúk malých ľudí dostanú veľké veci a ony tie veci nevedia doceniť alebo spracovať či patrične využiť a tak nejak to bolo aj v prípade tohto čaju. Skupina tvorená z troch čajových kamarátov a mňa, ktorých level čajovania je rôzny od native Číňana až po začiatočníka, sa rozhodla, že sa zloží na jednorázovú akciu a zadovážila si 8g z 1980´s Meng Hai TF Big Arbor Mao Cha.

Sometimes happen that great things come in to hands of small people and their are not able to those things appreciate enough and something similar happened with this tea. A group of my three tea friends and me which level of drinking tea is different - native Chines till absolute beginner. We had decided to buy  8g of 1980´s Meng Hai TF Big Arbor Mao Cha.


Hovorím to preto, že sme hneď z počiatku mali trochu odpudiví postoj ku samotnej vôni, ktorá bola tak povediac archívna pivničná a všetci sme ju charakterizovali jedným slovným spojením "babkina pivnica" (ziavne nám táto vôňa je veľmi známa :). Ašak nechcem tomuto čaju krivdiť, že prirovnávať ho ku starej vlhkej pivnici. Na počudovanie bolo v nej cítiť ešte stále sladkastá ovocno-kakaová aróma z kedysi sviežej mladosti.

I am saying it because from the beginning we all had little bit bad feeling about the smell which was, lets say, like beerhouse and we characterized it as a "beerhouse of grandma". Although, the taste was not so peasant there was still present sweet fruity cacao aroma from times of it used to be fresh. 


Nálevy boli z počiatku veľmi silné, použili sme 8g na 140ml konvičku, čo spôsobilo pri trochu pomalšie zlievajucej konvičke jemne nahorkastý až prelúhovaný nálev. Náš názor, ktorý bol trochu negatívny a vychádzal z neatraktívnej vône sa dramaticky zmenil. Neuveriteľná komplexná a bohato zastúpená chuť, kde na jednej strane tu boli vyzreté tóny ovocia, kakaa a krafovaná linka spojené s archívnou "pivničnosťou" ale zároveň krásna sladká ovocná "čerstvá" aróma.

The infusions were from the beginning little bit strong, we used 8g for 140ml teapot which caused that it was strong. Our opinion after a few infusion had dramatically changed. It was an unbelievable complex and rich taste on the one hand there were mature fruity, cacao tones with archive tones and on the other hand still preset nice fresh sweet fruity.   


Keďže tento čaj má okolo tých 30 rokov tak to bolo na ňom aj patrične vidieť. Nálev mal priezračnú tmavo oranžovú až do hneda farbu. Listy / mao cha bola tvorená "všelijakými" čiastočkami, na jednej strane veľké žilnaté listy doplnené tými menšími a slabšie žilnatými ale aj pomerne veľké zastúpenie tam mali aj kúsky stoniek. Vek sa ukázal aj na pevnosti listov, ktoré sa už samé rozpadávali a pripomínali až tzv. blatko.

30 ročný dobrý čaj nie je úplne lacná záležitosť a jeho cena sa vyšplhala na "jednu dávku" - 8g až na 13€ a celých 50g vyjde na 79€. V prípade záujmu ho možno nájsť na longfeng.cz alebo v čajovni na Zámockej v Bratislave. 

Because of the age - almost 30 years it was seen on the tea. The infusion had dark orange - brown color. The leafs were composed from large veined suppled with smaller and less veined there were large amount of stems. The age was seen on the fragility of leafs.

The 30 years old is not cheap and the cost is 13€ per 8g and the whole pack (50g) cost 79€. In a case of interest you can find it on longfeng.cz or in Zamocka teahouse. 

utorok, 2. apríla 2013

Gyokuro Fujinami

Dostalo sa predo mňa jedno gyokuro, ktoré som dostal od môjho kamaráta, keď sme si spravili tzv. vzájomnú ochutnávku japonských čajov. Okrem dvoch kabusé a senchi Ohira sme pili aj toto gyokuro. Tak ako to v slušnej čajovej spoločnosti chodí vymieňajú sa vzorky... a tak som k nemu prišiel.

I had a chance to taste this gyokuro which I got from my friend when we had friend-tasting of Japanese tea. We tasted two kabusé, sencha Ohira and in between them Gyokuro Fujinami. So, in each good tea society we exchange samples. and I received this.


Gyokuro Fujinami je od slávneho výrobcu Marukyu Koyamaen a znamená "Purpurová Wisteria". Na jeho prípravu som použil celú cca. 5g vzorku, 200ml kyusu som naplnili len do polovice vodu vychladil na tých +55°C a nechal lúhovať 1:30, 1:15, 2:00 (2:30).

Gyokuro Fujinami came from famous producer Marukyu Koyamaen and it means "The Purple Wisteria". I used the 5g sample, half value of the 200ml kyusu and 55°C hot water.


Neuveriteľne komplexná a intenzívna vôňa bola cítiť ihneď potom ako som ho vysypal do rozohriatej kyusu. Bolo v nej cítiť morské slané / riasové tóny rovnako ako sladké ovocné (svetlého hrozna) doplnené ľahkou trávnatosťou. Chuťovo bolo toto gyokuro priam až dokonale jemné a ľahké. V ústach bolo cítiť trávnato-riasovú arómu a intenzívnu umami chuť. Dochuť bola sladnúca až ovocná.

The smell was unbelievable complex and intensive, there were present the salty / algae tones as well as the sweet fruity and grassy. From the taste point of view it was perfect light. In the mouth I felt the grassy-algae aroma and intensive umami taste. The aftertaste was mid-long sweet-fruity.


Nálev sa nesie vo veľmi svetlej zelenej až bielej farbe, zároveň je mútny plný  drobných častičiek. Listy majú sviežu plne zelenú "gyokuro" farbu. Celkom zaujímavé ešte pomerne cenovo dostupné gyokuro od špičkového dodávateľa, tomu odpovedá aj stav, že vypredaný :)

The infusion was light green almost white color. It is an interesting tea because of the not high cost from great producer may be because of that is sold out.