utorok 29. januára 2013

2010 Tu Lin Wuliang Shan Sheng Zhuan Cha

Posledným shengom zo zbierky je Tu Lin z roku 2010 a oblasti Wiliang Shan. V originále sa jedná o 100g stredne silno lisovanú tehličku, z ktorej som mal 10g vzorku.

Oblasť pohoria Wuliang sa nachádza ďaleko severne nad šiestimi slávnymi čajovými pohoriami niekde na úrovni hlavného mesta Yunnanu Kunmingu.

The last sheng from my sample collection is 2010 Tu Lin form Wiliang area. Originally it is a 100g brick which is semi-tough molded, but I had only a 10g sample.

The area of Wuiliang is located far north above the six famous tea mountains somewhere on the same level as the capital city of Yunnan - Kunming. 


Pri hľadaní informácií o polohe som objavil zaujímavú tabuľku o ekvivalentoch hodnôt HDP jednotlivých provincií Číny ku ostatným krajinám sveta. Napr. taký Yunnan má HDP ako Maďarsko čo celkom sranda lebo 10 miliónov  Maďarov dokáže vyprodukovať to čo 56 miliónov Yunnančanov.

When I was searching for the informations about the location I found out an interesting table about the equivalents China provinces rates of GDP in contrast with other world counties. For example Yunnan GDP is equal to Hungarian thats interesting because 10 millions of Hungarians are able to produce the same as 56 millions of Yunnanians.


Ale späť k čaju. Vôňou tento čaj patrí ku tým drsnejším, ktoré majú horkastú drevanto-živicovú vôňu. Po tom ako gaiwan vychladne tak vystúpia do popredia kvetnaté tóny.

Horkosť je v náleve  dominantná s trochou kyslosti. Po prehltnutí  sa chuť dá prirovnať ku grepu alebo tabaku - niečo medzi tým. Horkasto-kyslá dochuť, ktorá sa po chvíli premení z grepovo-tabakovích čŕt na dlhotrvajúcu maslovú chuť.

Back to tea, the smell of this tea is bitter and woody. When the gaiwan got cool in the smell were dominating the flower tones.

The bitterness with acid were dominating in the taste. After I swallowed, the taste could be compared to grape or tobacco. The aftertaste, I would considered as butter.


Samotný nálev má tmavú farbu - žltú s odtieňom do oranžovej a hnedej. To čo ma na tom to čaji asi najviac sklamalo a nebol som prekvapený sú listy. V popise čaju je napísané, že by sa malo jednať o listy zo starých čajovníkov, ale konečné zlisované listy sú nasekané.

The color of the infusion was yellow with orange-brown tone. I was not happy about the leafs which were cuts. In the shop informations is written that it supposed be from old tea treas. 


Na záver len asi toľko, že čaj nájdete v prípade záujmu na slávnečaje.cz. Osobne by som ho teraz ešte nepil, ale možno takých xyz rokov bude tá horkosť rozležaná a bude fajn.

In the conclusions, in a case of interest you cau find it on slavencaje.cz. Personally, I think it is not drinkable now, but maybe after of xyz years of good storage it would fine tea.

piatok 25. januára 2013

2006 Liuan Sun Yi Shun Brand Bamboo Basket Tea

Najväčšou neznámou pre mňa bolo tento čaj Liuan z fabriky Sun Yi Shun. Nikdy predtým som tento druh čaju nepil. Aby som ozrejmil čo je tento druh zač použijem text obchodu:

Liuan [六安 - Liou-an] je typ zrajícího zeleného čaje, který prošel fází dodatečné fermentace. Pro výrobu se používá list zpracovaný obdobně jako zelený čaj, který se ještě jednou praží (peče) na pánvích. Přes noc se nechá odpočívat. Hotový produkt je napěchován do bambusových košíků o různé hmotnosti (250 g až několik kilogramů). Uvnitř je lisován více a po stranách méně pro lepší zrání čaje. Vhodným skladováním se dá po několika letech docílit lahodné chuti. 


I have never before drank this kind of tea it was unknown for me. This Liuan is from Sun Yi Shun factory. To illustrate what is Liuan I quote the e-shop description:

Liuan [六安 - Liou-an] is a type of  green tea which pass through the additional fermentation. In a process of production is used same procedure as in a case of normal green tea which is cooked on wok. During night the tea leafs have a rest. The final product is put in to bamboo basket about 250g or heavier. The middle of the basket is molded harder than the borders. After a many years of good storing the tea has a great and pleasant taste. 
Slávne Čaje Číny - Liuan

Zaujímavosťou je to, že okrem čajových lístkov sa do zhongu pridá aj kúsok bambusového košíka. Čo je celkom vtipné, lebo sa "spotrebuje" aj samotný obal. Veď si predstavme, že by sme pili pu-erhy s kúskom papiera :)

What is interesting is that except leafs you put into the zhong also a piece of bamboo basket. That's kind of weird and funny because you use also the package of the tea. Just imagine that we would drink with sheng pu-erhs also a piece of paper :)     


To, čo ma najviac zaujalo (to, že lúhujem aj kúsok bambusu som predýchal už dávnejšie) je vôňa Liuanu. Od prvého ovoňania až po posledný nálev sa čajom tiahla príjemná kakaovo-čokoládová vôňa, ktorá je trošičku doplnená štipľavou pikantnosťou a vzhľadom na to, že sa jedná o "archívny čaj" tak s jemnou zatuchlou arómou. 

What impress me the most on this tea is the smell. From the first contact until the last infusion was possible to smell a pleasant chocolate aroma with a little bit of spicy and because this is an archive tea the earthy smell was present.


Nálev si stále udržiaval svoju intezívnu chuť a žiarivú oranžovú farbu, ktorá mi pripomína ten odtieň aký sa používa na semaforoch. Listy boli nasekané, ale nevyzerali ako pri napr. sheng pu-erhoch kde sú veľké zvačša celé listy, ale skôr čínske zelené svarbené do tzv. vojenskej šedo-zelenej.

Ešte dlho po vypití ostáva v ústach príjemná dochuť po tmavom kakau. Rozhodne ma tento sedem ročný čaj zaujal. 

The infusion had a intensive taste and shiny orange color which remind me a semaphore. The leafs were cut, they were not large as sheng's leafs but they were more like green tea. They had army grey-green color.

For a long time after I swallowed I had been feeling a pleasant cacao aftertaste. Definitely this tea impress me!   

pondelok 21. januára 2013

2010 Menglong Da Xue Shan Sheng Bing Cha

Mno, v poradí tretí čaj je Menglong Da Xue Shan, ktorý pochádza z oblasti Zhenkang provincie Lincang v Yunnane. Jedná sa o jarný zber roku 2010 a lisovaný v rovnaký rok (konkrétne 10. 4. 2010), produkovaný Menglong Tea Factory čo je veľmi veľká fabrika.


So, the third tea is a Menglong Da Xue Shan which came from Zhenkang area in Lincang. It was collected in spring in 2010 and molded in the same year (exactly 10.4.2010). It was produced by Menglong Tea Factory.


Nevedel som čo od tohoto čaju očakávať, keďže rovnako ako všetky ostatné čaje sú veľkou neznámou lebo tento český e-shop mi nebol známi a len málokto koho poznám z blogov odtadiaľ nakupuje. Čiže je to celé pre mňa veľké prekvapenie.

I did not know what should I expected from this particular pu-erh as well as all previous teas were unknown because I was not familiar with the e-shop and almost no one who I know from the blog sphere do not buy there. So, it is the great unknown.


Vyhriatie lístky voňali trochu sladko, ale prevažovala vegetatívna a drevnatá aróma. Chuťou ma tento čaj po prvých štyroch nálevoch vôbec nezaujal. Čakal som, že sa prvotná horkosť rozplynie a cítiť budem len sladkú chuť. Avšak nestalo sa. Dlho trvajúca horkosť sa držala a trpko sa niesla v dochuti.

The warmed up leafs smell little bit sweet with domination of vegetative and woody aroma. After the first four infusion this tea did not impress me. I was waiting that the primordial bitterness would disrepair and i would feel just the sweet taste, but it did not happen.


Celý čaj vydržal šesť plných intezívnich nelevou a ich farba bola sfarbená do tmavo žltej až hnedej. Listy po vylúhovaní boli pre mňa veľkým vysvetlením. Nevedel som nájsť v podstate ani jeden väčší list. Všetky boli nasekané čí drobné.

No, na záver môžem povedať, že ma tento čaj vôbec neprekvapil. Čakal som, že po 4 možno 5 nálevoch sa chuť upraví, ako to pri aspoň slabších čajoch býva, ale nič. Ak by ho chcel niekto vyskúšať nájde ho Slávne čaje.cz.

From this sheng I had made six strong infusion and the color was dark yellow or brown. The leafs were the explanation. I could not find any bigger leaf - all were cut.

In the conclusion, I would like to say that is not a tea which I like. I had been waiting that after some infusion the taste would change, but nothing happend. In a case of interest you can order on  Slávne čaje.cz.

štvrtok 17. januára 2013

2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha

Nasledujúcim čaj je z mojej nahromadenej zbierky a to Bulang Shan z dedinky Banpen. Osobne bulangi moc nepijem občas kde-tu ochutnám, ale viac-menej som sa usadil severno-východnejšie v jemnejších chuťových pásmách.

The following tea from my collection is Bunag Shan from village called BanPen. Personally, I sometimes tasted some bulang but not very often drink it. I settled down in north-east in sweet and finer taste's strips.


Čaje z oblasti Bulang som mal vždy zaradené medzi tými horkými so síce zaujímavou a intenzívnou dochuťou, ale hodoval som inde. Avšak tento ma zaujal.

Teas form the area of Bulang I have always had categorized as strong bitter taste with very interesting and intensive aftertaste. But this one impress me.


Vôňa tohoto čaju je veľmi príjemná, nasládla, kvetinová a ovocná. Z gaiwanu sa vyliala svetlá tekutina, ktorej chuť bola príjemne sladká a len trochu okorenená horkosťou.

The smell is very pleasant, sweet, flowery and fruity. From the gaiwan spilled a light liquid which taste was pleasantly sweet and just a little bit bitter.


Chuť v 3-5 náleve prešla do výrazne horkejších a intenzívnejších nálevov ako boli tie prvé čo spôsobilo aj to, že som zacítil, ako na mňa čaj začal účinkovať.

Zvyšné 6-9 boli v znamení obchádzania, kde ostala len príjemná sladká chuť.

To čo mňa vždy najviac zaujme je samotná dochuť čaju. V tomto prípade prípade sa dá len ťažko opísať, ale pripomínala mi trochu vzdialene YouLe.

In 3-5th infusion the taste moved on to much more bitter and intensive infusion as previous. It caused that I started to feel tea effect.

In last 6-9th infusion the taste was leaving and just the sweet taste stayed.

What impress me the most is the aftertaste of the tea. In this case, It is hard to describe but it remind me little bit  YouLe


Nálev ma svetlo žltú číru farbu. Vylúhované listy boli pomerne slušne veľké a občas sa v ňom vyskytol aj "mammut", ktorý meral 7cm na dlžku. Mao cha bola tvorená zväčša tipsmi s prvými dvoma lístkami.

The color is light yellow and the used leafs are large and I found a really large and long leaf which had a length 7 cm. The mao cha is mostly made of tips with the second leaf.


Osobne ho hodnotím veľmi pozitívne. Kvalitný chuťovo dobrý čaj, ktorý sa nachádza v dobrej cenovej relácií. Zadovážiť sa dá ako 357g koláč či 10g vzorka na českom e-shope SlávneČaje.cz.

To sum up, I think this is good taste tea which is not expensive. If you are interested in this particular bulang you can find it on   SlávneČaje.cz.

pondelok 14. januára 2013

2009 Mengku Wei Zui Yuan Sheng Zhuan Cha

Prvý čaj z už spomínanej veľkej nahromadenej čajovo-vzorkovej (po)vianočnej nádielke je Mengku Wei Zui Yuan. Jedná sa o 100g útlu tehličku, ktorá je pomerne jemne lisovaná, tak že sa lístky ľahko dajú od seba oddeliť.

The first tea from my  after-christmas present is Mengku Wei Zui Yuan. It is a small 100g brick which is softly molded and the leafs are easy to be separated.


Tento sheng pu-erh pochádza z oblasti Mengku, Lincang, Yunnan a jeho výrobca je Shuangjiang Mengku Tea Company.  Tento čaj bol zbieraný niekdy na jar roku 2009 a následne zlisovaný podľa obchodu, kde som ho kupoval (Slávne Čaje), v polke apríla 2009.

This sheng pu erh came from the area of Mengu in Lincag and province of Yunnan and its producer is the  Shuangjiang Mengku Tea Company. The tea was collected during the spring of 2009 and molded in the mid of April 2009.


Odlúpil som asi 3g z tejto doposiaľ pre mňa neznámej tehličky. Nedá sa povedať, že by sa mi podarilo odlúpiť nejaký súvislý kúsok, ktorý by držal pokope. Skôr by sa to dalo prirovnať ku mao che. Lístky vo vyhriatom zhongu voňali veľmi jemne nasládlo s drevnato-listnatým podtónom. 

I separated about 3g from this unknown brick. I was not able to separated some coherent piece. The material I would compare to mao cha not an regular molded brick. The leafs in the warm gaiwan smell sweet and little bit woody and leafy.


Podľa prvého nálevu som si ho zaradil, ako tie horkasté drevnaté a živicové shengpu ako je napr. Lincang Green. Tak nejak by sa dali aj prvé nálevy charakterizovať, teda jemne horkastá chuť s živicovou a drevnatou arómou.

Based on the first infusion I would classify it as typical bitter as for example the Lincang Green. This taste was characteristic for the set of first infusion.   


Avšak tento trend sa menil hneď po pár nálevoch, kedy som v ústach začal v dochuti cítiť výrazne sladkú chuť, ktorá sa začala podobať na tie sladké lekváre ako je napr. YouLe.

Ako som už spomínal tak sa jedná o trochu odležaní čaj, čo bolo vidieť aj na farbe nálevu, ktorá sa ako listy na jeseň zhnedla a ku žltkastej farbe sa pridal aj medový odtieň.

After a few infusions this trend was changed into a sweet jam shengs as YouLe.

As I mentioned, this is a little bit mature tea. So, it was possible to see it on the color which was yellow-brown with honey shade.


Z vyľuhovaného listu sa dá súdiť, že sa jedná o tips spolu s druhým lístkom.

Osobne tento čaj hodnotím pozitívne, nejedná sa síce o žiadnu raritu či inú nedeľnú senzáciu, ale je to kvalitný a dobrý čaj. V prípade záujmu ho dostať v českom e-shope Slávne Čaje

From the used leafs I was able to say that it is made of tips with the second leaf.

Personally, I consider possessively, it is not a specialty or other unusual delicates but it is a good and quality tea. In a case of interest you can find the tea on Czech e-shop Slávne Čaje.  

piatok 11. januára 2013

Malá odmlka a veľa nového materiálu

Ako som už v predchádzajúcom článku spomínal, že toho na mňa bolo a ešte stále je veľa a tak som nestíhal písať články. To ale neplatilo nových čajoch, ktoré sa v tomto čase pokoja nazbierali. Sice oneskorene, ale dostal som vianočný darček - zásielku z Čiech.
Takmer v rovnaký deň som si prevzal aj vyhraté secondhand konvičky z FB aukcie spolu so 4 vzorkami japoncov z pu-erh.sk.


Čiže menovite sa môžte tešiť na tieto čaje, o ktorých v dúfam v krátkom čase vyjdu články:
2009 Mengku Wei Zui Yuan Sheng Zhuan Cha
2006 Liuan Sun Yi Shun Brand Bamboo Basket Tea
2009 Boyou „Grade 7 Brick“ Shu Zhuan Cha
2010 Tu Lin Wuliang Shan Sheng Zhuan Cha
2010 Menglong Da Xue Shan Sheng Bing Cha
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
2012Sencha Harukaze
2012 Sencha Kaori
2012 Kabusé Okuyutaka
2012 Sencha Ohira
2012 Kabusé Daitsuin

štvrtok 10. januára 2013

2012 Dung Ding Formosa

Uprostred rušného týždňa či priam času radosti a pokoja, kedy je toho asi najviac ako inokedy počas roka som sa konečne po hodnej odmlke dostal opäť ku písaniu o čaji.


No a čaj, ktorý som sa rozhodol opísať je svetlý oolong z Taiwanu a to Dung Ding. Vzhľadom nato, že som len pred pár dňami vyhral aukciu na FB stránke pu-erh.sk o dve yixing konvičky. Kde jedna bola začajovaná na svetlé a druhá na tmavé. Preto aby som vyskúšal takmer identickú konvičku na tmavé si budem musieť zadovážiť môj doposiaľ najobľúbenejší tmavý oolong Dan Cong Mi Lan. Milá to povinnosť ;)


Dung Ding patrí medzi stredne pečené oolongy teda pečenie okolo tých 30%. Svoj pôvod má na Taiwane v provincií Nantou a názov by sa dal preložiť ako zamrznuté či ľadové vrcholky.


Čaj v "surovom" stave je zrolovaný svetlo sviežo zelených guličiek. Zohriaté guličky majú veľmi príjemnú sviežu kvetinovú tulipánovo-konvalinkovú sladkastú ovocnú  vôňu.

Prvý nálev ako to už pri oolongoch býva som volil 45 sec. Jemná príjemná lahodná svieža chuť s ovocno-kvetinkovou arómou a jemnou maslovou dochuťou.


V ďalších nálevoch sa pridala aj jemná kyselkavosť. V čaji som postrádal akúkoľvek horkosť či iné rušivé prvky.Použité listy boli naozaj veľké okolo tých 4-5cm.

Tento čaj sa dá zadovážiť si z čajového domu. Osobne ho hodnotím veľmi dobre, také príjemné popíjanie, ktoré ho je veľa  a ľahko sa leje krkom.