piatok 30. novembra 2012

Xing Hai Long Xiao 2009 "Drak"

Dnes bol pomerne teplý deň a celý deň som sa tešil ako ochutnám v poradí ďalšiu vzorku Shu pu-erhu. Mal som na výber medzi dvoch podobnými Xing Hai shu puerhmi z oblasti Menghai z roku 2009 a to Lung (drak) a Phoenix (fénix). Rozhodnitie padlo na draka.


Už v čajoni sa mi zapáčil tento malý 100g koláčik, ktorý je zmotaný z drobných čiastočiek - nesekaných listov s veľkým množstvom svetlého tipsu.


Vôňa ešte čerstvého tmavého pu-erhu bola jemne nasládla, kvetinková a oriešková.


Prvý nálev som volil opatrne, keď že sa jedná len o 3 roky starý čaj a použil som naň polovicu z 10g vzorky, asi 30 sec. Zliata tmavá však priesvitná tekutina sfarbená do tmavo červena. Chuť bola príjemná a vyvážená s orieškovou arómou.


Druhý nálev som trochu prestrelil, lebo som nechal tomuto ešte neskrotenému mladému čaju až 1 min. Nálev mi doslova pripomínal ropu. Veľmi tmavý nepriehľadný v ústach bolo už cítiť trochu preľuhovanú horkosť, avšak s sladkou dochuťou.


Ďalšie nálevy som potom volil okolo tých 30 sec a postupne predlžoval až a 2 min. Musím uznať, že nikde sa nedostavila tzv. zemitosť. Treba však povedať, že čaj pomerne rýchlo odišiel, tri silné nálevy boli vystriedané slabými  nevýraznými. Dohromady som z neho pripravil 7 nálevov.


Osobne tento čaj hodnotím veľmi dobre, ešte by potreboval zopár rokov aby bol dozrel, ale dá sa piť už aj teraz. Ak by niekto mal záujem tak ho nájde spolu s jeho bratom Phoenixom v Avra Kehdabra za 9,60€ za 100g koláč.   

utorok 27. novembra 2012

1999 CNNP Green Mark Ripe Beeng Cha


Po nabitom minulom týždni  mám opäť chvíľku času na to aby som napísal pár slov na tento blog. Je to už niečo vyše jedného mesiaca čo som ho začal písať a dúfam, že mi to ešte aspoň zopár mesiacov v takomto tempe vydrží.




Otvoril som svoju Shu pu-erhovú krabičku, kde na mňa čakali 4 vzorky shu pu-erhov, ktoré sa mi tu za mesiac nahromadili. Vybral som si ten, na ktorý som sa najviac tešil. 13 ročný krásny pu-erh, ktorý je miestne ospevovaný, CNNP Green Mark z roku 1999 zakúpený ako 10g vzorka z Avra kehdabra.

Tento tmavý krásavec (dosť desivé pomenovanie) pochádza z oblasti Meng Hai a je tvorený z zmesy rôznych častí tejto oblasti.


"Ide o čaj z roku 1999 z archívu pána Prachaře. Čajík zrel podľa jeho slov 9 rokov, teda do roku 2008 vo vlhkých podmienkach v Hong Kongu a Kantone. Výsledkom tohto zrenia je jemný biely povlak na povrchu čaju. Následne čajík 4 roky schol v puerotéke pána Prachaře."
Čajový someliér - z blogu čajovne Avra Kehdabra

 

Na prípravu som použil polovicu zo vzorky teda 5g na 100ml zhong. Ešte v čajovni mi bolo povedané, že na prípravu použili 5g na >100ml konvičku a zdal sa im, že by ho kľudne mohli použiť aj viacej. Na čo som sa trochu zarazil, že to je najako veľa, ja ktorý som zvyknutý 3g shengu na 100ml som tomu neveril, ale vyskúšal som.

Po vsypaní do rozohriateho gaiwanu ma prekvapila veľmi silná a intenzívna aróma starej skrine alebo nábytku. Čo je typické pre shu pu-erhy, ale toto bolo asi najintezívnešie ako som kedy zažil. Jeden môj známi to nazýva kostolné lavice iný to nazývajú vôňou budhistického kláštora.


Prvý nálev som volil taký opatrný 1 min, že čo to dá. Na moje prekvapenie z toho vyšiel veľmi zaujímavý nálev. Krásna chuť. Uhladená jemná veľmi príjemná chuť s tónmi drevnatosti a "pivničnosti".

Druhý nálev som lúhoval rovnako dlho chuť sa zintenzívnela. Tretí až piaty som predĺžil na 3 min. Chuť ostala takmer nezmenná, žiadne zámky preluhovanisti či horkosti sa dostavili. Skrátka - úplná paráda. Na záver som ešte skúsil dva 5 min nálevy, ale čaj už začal odchádzať. Dohromady som z neho pripravil 7 nálevov.


Farba bola vždy priehľadná a ladená do tmavo červenej až čiernej. Čajová zmes bola tvorená, ako som už písal z viacerých častí oblasti Meng Hai, ale okrem listou som tam našiel aj pomerne dosť stoniek.

Každopádne, musím tento čaj zhodnotil ako úplnú bombu. Vynikajúci vyvážený ušľachtilí čaj. Ak by niekto mal o ň záujem, nájde ho možno ešte v Avra Kehdabra alebo na LongFengu. Ešte doporučujem sa nebáť s tým množstvom kľudne použiť aj 7g na 100ml.   

 

streda 21. novembra 2012

Sencha Aichi

Leto už síce skončilo, ale ešte zopár gramov zelených čajov mi v plechovkách ostalo. Jedným z nich bolo posledné 3-4g Senchi z japonskej prefektúry Aichi.


 Vzhľadom na to, že moje čajové obzory boli rozprestrené do široka a tak asi ako aj každí začínajúci čajovníci chce oblapiť či vyskúšať všetky obzory, ktoré čajová kultúra ponuka, tak som aj okúsil čierne, biele, japonske, čínske, oolongy a pu erhy. Z každého tak trochu naťuknúť a prešiel po povrchu.

Jedným z takýchto naťuknutí boli aj japonské čaje. Kúpil som si Genmaicha a jednu Senchu. Prakticky moja prvá japonska sencha bola táto. Pochádza z čajového domu lebo bola jediná cenovo dostupná a zároveň nebol to úplný shit a ešte k tomu niesla kúlové prívlastky BIO Premiun.


Vzhľadom na to, že ako som už spomínal, tak tento dnešný čaj je posledným kúskom z celého balenia a nie je úplne reprezentatívny. Narozdiel, od čerstvého čaju tvoreného peknými celými listami bol tento už len plný prachu a nadrobených čiastočiek. 


Odhliadnuť od predchádzajúcich chladných a negatívnych rečiach treba niečo napísať ku samotnému čaju. Vôňa pôsobí vyrovnane sviežo a sladko. Svojou výraznou a prenikavou silou ako to ja nazývam tzv. "japonskou ostrosťou" príjemne podráždi nos. 

Na prípravu som použil 3-4g na 200 ml konvičku. Časovanie som zvolil 45 - 30 - 45 - 60 sec pri teplote 75°C navyšovanej o 3-5°C.


Čaj bol veľmi lahodný a jeho prenikavá svieže sladká kvetinková chuť dotvorená už spomínanou japonskou ostrosťou pôsobila veľmi povzbudivo.

Najzaujímavejšia časť čaju bola jeho farba nálevu, ktorá bola sviežo žlto-zelená a pripomínala reflexnú vestu. Listy boli zlisované do tenkých drobných sviežo zelených ihličiek. Po vylúhovaní svieža zelená ostala a bolo vidieť, že lístky boli nasekané. 


Na záver by som tento čaj prirovnal ku reflexnej veste. Jeho zelená svieža farba vyzerala presne rovnako. Dobrá ľahká lahodná shencha za celkom prijatelnú cenu, zakúpená v čajovom dome.

nedeľa 18. novembra 2012

Hai Chao Sheng Toucha

Niektoré čaje, ktoré som pil alebo mal boli dobré, chutné či kvalitne mal som ich rád, ale už by som ich viacej-krát nekúpil. Za to občas mám možnosť ochutnať slabší čaj, ktorý možno nieje až tak kvalitný či úplne chutný, ale má v sebe niečo - nejaký náboj. 

Takýto čaj je aj Hai Chao. Rovno môžem povedať, že ma neohuruje žiadnou extra kvalitou či chuťou a práve teraz pijem v poradí tretí koláč a rozmýšľam, že si dokonca jeden aj zaarchivujem. 


Na rovinu povedané, že akýkoľvek z ponuky pu-erh.sk je o dve triedy lepší ako tento. Ale v tomto je niečo také silné či mocné.

Aby som sa neutápal v záludnostiach a porovnávaní by bolo pekné napísať aj o jeho vlastnostiach a parametroch.

 

Musím sa priznať, že neviem presne odkiaľ tento čaj pochádza. Viem, že nečakane pochádza z Yunnanu, ak by však niekto vedel v komentároch povedať, že odkiaľ presne je tak mu budem vďačný. Ani môj čínsky kamarát mi to nevedel z popisu na papierovom obale povedať :)

Tento sheng pu-erh ako už názvu a obrázku je zrejme je toucha. Veľmi silno vylisované pravdepodobne hydraulickým lisom, čo značí aj o tom, že odlomiť kúsok koláča je veľmi ťažké a listy sa pri tom drolia na prach. 


Podľa popisu by mal pochádzať z roku 2010 a lisovaný niekdy v polke júla, čo je teda už trochu odležaní koláč. 

Ako som už v prípade MengSongu písal tak majú veľmi podobnú vôňu. Až na to, že v tomto prípade okrem živicovej a silno ovocnej je aj aspekt nekvality a to jemná zaúdenosť.


Chuť toho čaju by som rozdelil do troch častí. Prvá je fáza rozbehu. Opláchnuté lístočky sa ešte aspoň dva nálevy roztvárajú, čo naozaj svedčí o pevnom lisovaní, a v ústach je cítiť jemnú údenú dymovú chuť.

Druhá fáza je fázou kedy lístky sú už roztvorené a nastupuje silná horkosť či živicovosť. Dĺžka nálevov je len ten čas kedy naplním gaiwan, zakryjem a zlejem, teda nejakých 8 sec. Avšak táto horkosť nespôsobí trpko či inak rušivo.

Tretia fáza je asi tá najlepšia. Roztvorené lístky, z ktorý sa "vyplavila" horkosť môžem ľuhovať nejakých 30-45 sec. Chuť v tomto štádiu bola sladká ovocno marhuľová s maslovou dochutou spojenou so sušenou marhuľou.


Farba nálevu, je narozdiel od tohoto ročných mladých shengov tmavšia a ladená do zlatista. Ako sa dá vidieť na dolnom obrázku v miske je plno drobných "prachových čiastočiek", ktoré aj napriek používaní sitka tam ostali.

Záhadou sú pre mňa listy. Na jednej strane dajú sa v koláči objaviť aj veľké žilnaté listy okolo 5-6 cm. Avšak tých tam veľa naozaj nie je. Na druhej strane prevažujú malé lístočky a mladé tipsy, ale aj pomerne dosť zelených stoniek. Pretože jeho zlisovanie je pevné tak sa veľké množstvo celých listov poláme.   


Keď ho pijem tak vo mne vzbudzuje pocit odchádzajúcej jesene v šedej farbe, kde ja sedím vedľa čerstvo našiepeného dreva na zimu.

Na záver treba konštatovať, že tento čaj je veľmi zaujímaví. Z predchádzajúceho popisu je asi každému jasne, že sa nejedná o nejaký zázrak čo sa kvality a spracovania týka. Chuťou asi každého neosloví. Tento čaj je možné za dobrú cenu dostať takmer všade napr. v čajovom dome.

štvrtok 15. novembra 2012

Zai Zi Po Ling Cang 2009 Gushu

Prvým čajom z mojej "čajovej cesty" je Zai Zi Po z roku 2009. Jedná teda o trochu odležaní sheng puerh.

Dnes bol pomerne chladný deň a ráno keď so šliapal do školy a poobede naspať na bicykli, tak krásne zahmlené priľahlé kúsky lesa vo mne vzbudili chuť na jednu z dvoch nedávno zakúpených vzoriek.

Otvoril som nakoniec Zai Zi Po z čajového domu. Svojou sladkou ovocnou vôňou pripomínala tohoročné shengi z pu-erh.sk.


Prvé nálevy boli výrazne horké a sladké prakticky bez výraznej akejkoľvek inej príchute. Tá však po 4 takmer úplne vymizla a ostala len sladká vegetatívna chuť.

Ako som čakal, že podobne ako shengi z pu-erh.sk bude mať ovocnú dochuť tu to tak nebolo. V tom to prípade bola dochuť tak špecifická, že sa ťažko definuje bolo to niečo také trávnaté.


Farba nálevu bola skôr medová a do tmava. Zato listy boli tvorené zväčša z tipsov avšak našiel som tam aj celkom dosť tzv. mamutov zo starých čajovníkov. Do hromady som z asi 4g pripravil 10 výdatných nelevou.

Gu Shu a pôvod

V čajovom dome som bol uistený, že sa jedná o Gu Shu sheng pu erh. Keďže sám seba deklarujem ešte ako začínajúceho čajíčkara a do oblasti sheng puerhov som len nedávno prišiel. Tak rozhodovať odkiaľ pochádza či ho považovať za Gu Shu si dovolím.


Preto som si pozrel na dvoch stránkach, ktoré predpokladám píšu ľudia vzdelanejší v tejto oblasti ako ja. Prvé je Čajovnička a Tea Earth, kde obaja píšu, že sa nejedná o Gu Shu pu erh z miesta Zai Zo Po. Teda názor na pravdivosť deklarácie si musí spraviť každý sám.


Každopádne sa jedná o dobrý a kvalitný čaj, ktorý svoje miesto určite má. Avšak musím uznať, že mňa úplne nenadchol.

utorok 13. novembra 2012

Dnešný nákup

Dnes som absolvoval tzv. čajovú cestu zo školy cez čajovne až domov aby som si nakúpil nejaké vzorky.


Ako prvú som navštívil čajovňu na zámockej, kde som si prišiel pre druhú várku vzoriek shengov. Chcel som získať dve vzorky a to Čaj pre dcéru (Nu Er Cha Zhang Jia Wang 2011 a Dvoje šťastie z neba (Ding Jia Lao Zhai Xiao Beeng Cha 2011) oba z Yiwu. Avšak čaj pre dcéru boli už len dve tehličky takže tam som so vzorkov neobstál :( a odišiel som s 10g vzorkou  Dvoje šťastie z neba. 

Druhá destinácia bola čajový dom. Tam to bolo celkom vtipné :) Prišiel som s rovnakou požiadavkou, ale asi v čajovom dome nieje úplne zvykom požadovať vzorky. Nakoniec som ich získal, dostal som po 10g z otvoreného koláča Pu Erh Yun Zhou Sheng Ping Cha 2009 čo bol v čajovni.


Pri čakaní mi padol zrak na Lu Xue Ya, ktorý som ochutnal u kamaráta a bol proste vynikajúci. Dúfam, že čoskoro ich postupne po ochutnávam a pridám o nich report. 

pondelok 12. novembra 2012

Lancang Red 2009

Druhou Lancangovou vzorkou po Lancang Green 2008 je červený z roku 2009. Narozdiel od zeleného Lancangu, ktorý mi pripadal viac ako čierny než shengpu, bol tento úplne iný. 


Veľmi jemná a nevýrazná živicová vôňa zľahka ovocná a sladkastá. Sladkastosť bola nebola ako to u pu-erhov býva medová, ale skôr do karamelova.

Po opláchnutí, lístkov ma ohromila prenikavá štipľavá vôňa pripomínajúca už spomínanú živicu.      


Chuť v prvých nálevoch pomerne dosť horkastá, ktorá sa postupne pretvára na živicové a silné drevnaté tóny, ktoré spôsobujú trpkosť.

Farba nálevu bola sýtej farby do broskyňovej. Zato listy podobne ako pri Lancang Green boli drobné a dosť poničené - dotrhané.

 Dohromady som z tejto 5g vzorky čaju pripravil 10 sýtych horkastých nálevov.


Na záver musím konštatovať, že narozdiel od prechádzajúceho Green, ktorý ma veľmi neprekvapil, tento na mňa zapôsobil veľmi prijateľne. Obyčajne nemusím horké sheng pu-erhy, ale tento mal v sebe zaujímaví náboj. Určite, ale nepatril ku najlepším shengom, ktoré som kedy pil.

Prípadne ak by niekto mal oň záujem tak ho nájde v čajovni na Zamockej v BA za pomerne prijateľné cenu 25€ za 357g koláč. Čo je naozaj dobrý pomer cena/kvalita.

piatok 9. novembra 2012

Lancang Green 2008

Po škole deň pred prázdninami som zašiel po vzorky do ďalšej bratislavskej čajovne - Čajovňa na Zámockej. Po asi 20 minútach som odišiel s troma vzorkami pu-erhov. Dva sheng Lancang green 2008 a red z 2009 plus jeden shu Meng Hai 2003.


Ako prvý padol na rad sheng Lancang green z 2008. Už v čajovni  mi bolo povedané, že je pomerne jemný skoro až taký zelený čaj.   

Ten koláč je pôvodne z fotky čajovne z Facebooku pokúsil som ho trochu vyretušovať, aby vyzeral ako keby som ho naozaj mal :)


Na prípravu som použil celú 5g vzorku. Listy už napohľad boli celkom tmavé čo už pri trochu odležanom koláči nie je nič neobvyklé.

Avšak keď som ich vložil do rozohriateho gaiwanu tak vôňa mi pripomenula úplne čierne čaje. Nahorklú medovovo karamelovú vôňu typickú pre čierne čaje ako sú Ceylon či darjeeling. 


Chuť sa niesla v rovnakom duchu čiernych čajov. Teda medovo karamelovo násladle s ľahkými nádychmi  lúčnych kvetov a s trávnatými tónmi. 


Farba nálevu bola sýto medová až do hneda, ktorá nestrácala na intenzite ani po 10 nálevoch.


Tento shengpu z istotou nepochádza z Gu shu čajovníkov, podľa veľkosti listu to z určitosťou budú asi plantážové. Listy sú pravdepodobne posekané na menšie kúsky čo svedčí o tom, že som nešiel väčší celý lístok  než 3 cm.  


Podľa Babelcarpu som zistil, že tento čaj by mal pochádza z Lancang, Pu'er, Yunnan, čo je vedľajší region od Menghai.  


Musím uznať, že tento čaj v mojich očiach moc nezapôsobil. Keďže ešte som veľa sheng puerhov nevypil tak nemôžem úplne s istotou konštatovať, ale tento čaj by som neradil medzi sheng pu ery. 


Ak by niekto mal záujem o tento čaj tak ho nájde v čajovni na Zámockej za celkom prijateľnú cenu 25€ za 357g koláč. 

streda 7. novembra 2012

Pu-erh.sk: MengSong 2012

Posledným zo série štyroch sheng pu-erhov 2012 z ponuky pu-erh.sk je MengSong. Ako jediný nie je Gu-Shu, ale podľa popisu by mal pochádzať z 60 ročných čajovníkov.

Keď som pričuchol naparením lístkom tak mi pripomenul svojou vôňou Hai Chao Tuocha teda ľahko živicovú a výrazne ovocnú a zároveň žiadnu zaúdenosť či zemitosť.


Zaujímavá vec nastala potom ako som lístky opláchol. Okrem už výraznej živicovej, ku ktorej sa pridala korenistá som v "aftersmell" zacítil vôňu jarných sladkých sviežich paradajok. Podobnú vôňu/chuť som zacítil predtým v jednom jarnom zbere veľmi kvalitnej Lung Ching.

Prvé nálevy boli slabučko nahorkasté - živicové a teplý čaj pôsobil ako keby obrovské množstvo tenkých špendlíkov sa zabodlo do jazyka, čo nepôsobilo nepríjemne ba naopak.


Ďalšie boli veľmi príjemne ovocné a zľahka kvetinové pripomínajúce sušené marhule, ktoré boli jemne cítiť aj v aftertaste.

Nálevy mali jemnú svetlo marhuľovú farbu, kde sa dalo vidieť veľké množstvo drobných chĺpočkov. Listy boli stredne veľké okolo tých 3-4 cm a plno tipsov, čo nasvedčuje aj tomu, že sa jedná o mladšie stromy.


Na záver musím povedať, že tento čaj sa stal mojim druhým favoritom po YouLe. Jeho vynikajúca slabučko nahorklá a plno ovocná chuť v porovnaním s kvalitou a konečnom dôsledku aj cenou vytára zaujímavý čaj.

Počas FB share Akcie som si zakúpil celý 250g koláč a rozhodol som, že aspoň pol roka sa ho ani nedotknem a potom ho len veľmi decentne budem odkusovať a ochutnávať jeho zretie.         

nedeľa 4. novembra 2012

Pu-erh.sk: YouLe 2012

Dnes je sobota a môžem opäť pustiť do toho aby si sadol na balkón a vychutnal čaj. Vybral som predposledný zo štyroch sheng pu-erhov, YouLeShan. 


Vonku už sa už jeseň začína prikláňať ku zime, posledné žlté listy ešte z posledných síl držia na konároch. Čas ľahkých zelených čajov je už asi nenávratne preč.   


Na prípravu YouLe doporučujem použiť 3g na 100 ml zhong či konvičku. Túto gramáž mám už dobre odskúšanú. Pri 4g je to príliš horké a sýte a ideálny nálev príde až ako šiesty. Zase 2g sú málo, nevýrazné a nestoja za to.


 Zohriaté lístky sú jemne nasládle-ovocné, po ich opláchnutí je cítiť sviežou trávou doplnenú príjemnou kyslosťou.


Spočiatku, prvé 2 nálevy, pôsobili trochu nahorklo a bez akej koľvek chuti, avšak to pri ďalších už neplatilo jemná horkosť pominula a nahradené plnou sýtou sladkou chuťou.


 Krásna ovocná chuť marhúľ ostala ešte dlho po prehliadnutí v ústach. Odporúčam nechať trochu vychladnúť vtedy je sladká chuť citeľnejšia

Ďalšia vec na, ktorú si treba dávať pozor je na preluhovaný nálev. Ak to s dĺžkou prestrelíte tak bude nálev silno horký a sladká ovocná chuť bude prebitá horkosťou.


 Nálev dáva priehľadnú žlto-hnedú farbu. Čaj by mal pochádzať z Gu Shu čajovníkov je vidieť aj na veľkosti listov, ktoré po vyluhovaní ostanú voňať príjemnou kyslastou vôňou. Taktiež koláč obsahuje veľké množstvo mladých výhonkov - tipsov.


Musím uznať, že tento čaj na mňa veľmi zapôsobil. Svojou marhuľovou chuťou pri lepších nálevoch pripomínal až lekvár. V tomto prípade som neostal len pri 10g vzorke, ale rozhodol som sa si kúpiť aj 1/5 koláča.