streda, 31. októbra 2012

Pu-erh.sk: BaDa 2012

Pred asi mesiacom som si objednal z pu-erh.sk vzorky všetkých vtedy dostupných sheng pu-erhov. Menovite to sú BaDa, ManNuo, MengSong a YouLe všetky sú tohoročné 2012 jarné zbery. Hneď ako som si ich doniesol domov tak som ich razom pootváral a poovoniavať. Voňali nádherne. Ako prvá na rad prišla BaDa.    


Najprv niečo k pôvodu tohoto sheng pu-erhu. Podľa Babelcarpu pochádza z severu regiónu Menghai z oblasti menom Bada Shan. Podľa popisu by sa malo jednať o Gu Shu pu erh teda divoko rastúce a staré čajovníky.


Vôňa bola veľmi jemná a málo výrazná. Zľahka trávnato-senná s nádychmi pripomínajúce červený melón a sušené marhule. Zároveň bez akéhokoľvek náznaku zemitosti či zaúdenosti od sušenia nad ohňom.  


Na prípravu som použil asi 4g pekne dohromady zlisovaných lístkov. Zalieval som ich priamo vodou z termosky bez akéhokoľvek ochladzovania v zlievatku, kde teplota mohla mať takých 90-95°C.

Po dvoch opláchnutiach prišiel prvý nálev, ktorý musím uznať za veľa nestál. Veľmi silná horkosť priam až trpkosť paralyzovala jazyk a žiadne iné chute a neprišli.  


V druhom až štvrtom horkosť bola ešte stále dominantná. Avšak horkosť sa začínala v ústach premieňať na jemnú maslovú chuť so silnejúcim precíteným aftertasetom, ktorý pripomínal sušené marhule.

Zaujímavý zlom nastal asi v piatom náleve, kedy zrazu horkosť ustúpila a na rad prišla krásna maslová chuť s stále viac citeľným marhuľovým aftertasetom, ktorý miestami pripomínal až trávnatosť japonských čajov.


Farba nálevu mala krásne čisto priehľadný tmavší odtieň žlto-hnedej, ktorá pripomínala farbu broskyne.

Neviem ani presne povedať koľko nálevov sa mi podarilo z tohoto sheng pu-erhu spraviť (väčšinou skončím s počítaním po piatom a potom už nevnímam počty), ale určite som presiahol 15-stku. Čo je dosť slušné. 


Listov na záver bol plný gaiwan. O čom svedčí aj kôpka na dolnom obrázku. Veľkosť listov sa pohybovala okolo tých 4-6 cm treba však spomenúť, že okrem veľkých žilnatých listoch, čaj obsahoval veľké množstvo tipsov.


Na záver musím konštatovať, že tento sheng pu-erh ma moc neoslovil. Vzhľadom, že medzi moje obľúbené sheng pu patria tie jemné, sladké a ovocné bez akýchkoľvek stôp horkosti. Čo tento nesplňoval. Treba však uznať, že je to kvalitný a dobre spracovaný čaj čo svoje miesto určite má.


Žiaľ, tento čaj už nieje v ponuke pu-erh.sk, čiže už asi nedostať nikde ako celý 250g koláč.

sobota, 27. októbra 2012

Bao Zhong

Posledný zo serie troch oolongov, ktoré som si minulý týždeň zakúpil ako vzorky. Je to Bao Zhong Taiwanský oolong z provincie Taipei.


Zaujímavé na tomto čaji bolo to, že je veľmi málo pečený a tak sa pohybuje na okraji medzi kategóriami oolongov a zelených čajov. Podobne by som ho aj ja zaradil. Vôňou mi pripomínal tulipánovo-orchideoví Tie Guan Yin s arómou, ktorá sa podobala ostrosťou typickou pre japonské čaje ako je napr. sencha.


Z počiatku som skúsil rovnako ako pre Tie Guan Yin dať prvý nálev 45 sekundový a zaliatý vodou s teplotou niečo okolo 85-90°C. Čo bolo asi málo, vôňa bola menej intenzívna ako pri železnej bohyni milosrdenstva tak ako aj farba nálevu.


Pre druhý som volil rovnaký čas, ale výsledok dopadol o niečo lepšie. Zvyšné som už volil dlhšie viac než 1 minútu. Slabé kvetinové tony z prvých nálevov sa zintenzívneli, ktoré takmer dosiahli Tie Guan Yin


Listy sú nečakane veľké, jemné, zdravo zelené a jemne žilnaté. Na hornom obrázku je vidieť iba jeden z menších lístočkov, žiaľ sa mi nepodarila spraviť slušná fotka tých veľkých, ktoré boli asi 6 cm dlhé a 2 cm do šírky.


Osobne tento čaj hodnotím dobre, super pomer cena vs. kvalita. Tento čas sa dá kúpiť okolo 4€ v už spomínanej čajovne Avra Kedhabra alebo tak ako väčšinu čajov v čajovom dome.

Po sérií oolongov sa dúfam čo skoro dostanem na Sheng Pu Erhy.

utorok, 23. októbra 2012

Tie Guan Yin

Ako som spomínal v predchádzajúcom článku o Phoenix Dan Cong Mi Lan Xiang, tak druhým z oolongov je práve slávny oolong Tie Guan Yin čo v preklade znamená Železná bohyňa milosrdenstva.


Keď som si čítal obchodom napísanú charakteristiku bolo tam napísané ako už tradične "kvetinová" vôňa. Hneď som si predstavil klasické čaje voňavé lúčnymi kvetmi, ale v tom to prípade bola vôňa pre mňa netypická. Prirovnal by som ju ku kvetom tulipánu a orchideí alebo vône keď vojdem do kvetinárstva.

Podobne ako pri Phoenix Dan Cong Mi Lan Xiang, kde medové tóny udreli ako prvé a po prehliadnutí bolo cítiť ovocie. V tomto prípade to bolo naopak, najprv udreli kvetinové tóny a po prehliadnutí prišiel medovo kyselkastý  aftertaste.


Dĺžku nálevov som volil tradične ako to pri oolongoch býva najprv nechať 45 sekúnd a ďalšie nechať luhovať 30 sekúnd. Prvé štyri boli silné a intenzívne avšak po štvrtom nastal chuťoví útlm, ktorý sa dal čiastočne kompenzovať dlhším 45 sekundovým nálevom.

Nálev bol čistý priehľadný jemne do zelenkastý. Veľkou zvláštnosťou boli listy. Phoenixové jemné hodvábne sa s týmto nedali porovnať hrubé pevné a ťažko formátovateľné listy. Je na nich vidieť, že pri stáčaní sa jemne pre svoje pevné vlastnosti potrhali.

 

sobota, 20. októbra 2012

Phoenix Dan Cong Mi Lan Single Farm A+

Tento týždeň som vošiel do čajovne Avra Kehdabra, aby som si nakúpil nejaké vzorky oolongov a tak rozšíril svoje znalosti a chute v tejto oblasti. Nakoniec som odišiel s troma. Tie Guan Yin, Phoenix Dan Cong Mi Lan Single Farm A+ a Bao Zhong. Prvým, ktorý som ochutnal je Phoenix Dan Cong Mi Lan Single Farm A+.  O ostatných dúfam čoskoro pribudne nový článok.


Phoenix Dan Cong v preklade znie "Jednotlivé stromy Fénixu" a Mi Lan je jeden z týchto stromov. Mi Lan doslova znamená "Medová orchidea". Tieto stromy rastú v provincií Guangdong. Názov Mi Lan je pre starý strom, ktorého pre jeho listy a čaj rozhodli "naklonovať" a z odrezkov vysadili plantáž.


Je sobota doobeda a po rušnom týždni, kedy na čaj respektíve nájsť si čas na čajový obrad je takmer nemožné, som vyšiel von na balkón a pripravil som si jednu cez týždeň zakúpenej vzorky oolongov. Ešte v čajovni ma omámila vôňa, ktorá bola intenzívne cítiť tropickým ovocím, broskyňou a medom. Vo vyhriatom gaiwane sa prenikavá vôňa zosilnila.  


Prvý nálev som volil 45 sekúnd pri teplote 85°C.  A prvý nálev pôsobil medovo nasládle čo po prehltnutí prešlo do dlhotrvajúceho ovocného tónu citrusov a broskyne. Druhý a tretí nálev som skrátil dobu luhovania na 30 sekúnd a ponechal rovnakú teplotu. Po týchto nálevoch bola citrusová chuť na ústupe a vystriedalo ju jablkovo-hruškové odtiene.    


Farba nálevov bola priehľadná až do zlatista čo mi pripomenulo farbu nedávno vypitého bieleho pu-erhu Yu Guan Bai, ktorého farba bola ale 5x tmavšia a hustejšia.  


Do úzkych a dlhých asi 5 cm ihličiek bol čaj v suchom stave zlisovaný. Po vyluhovaí, keď som sa snažil opatrne roztvoriť list, tak som asi tri roztrhol. Naozaj jemné priam až hodvábne krehké trochu slizké lístky hnedkasej farby dlhej asi 5 cm a široké 1 cm. 


Osobne hodnotím tento čaj ako voňavý a plnej ovocno medovej chuti, ktorý ma príjemne rozohrial. Táto 5g vzorka stála 99 centov a 50g balenie Vás vide na necelých 10 €, čo je pomerne vyššia cena, ale za kvalitný a chutný čaj.


Dostať ho okrem Avra Kehdabra inej kvalite aj v čajovom dome.

*Ďakujem Avra Kehdabra za upozornenie, že sa jedná presne o Phoenix Dan Cong Mi Lan Single Farm A+ a nie Phoenix Dan Cong Mi Lan Xiang*